Dit jaar hebben zestien bedrijven een innovatie ingezonden voor de TechniShow Innovatie Award. Deze prijs voor de meest baanbrekende innovatie in de maakindustrie wordt op donderdag 14 maart tijdens TechniShow uitgereikt.
Uit de zestien inzendingen selecteert een jury drie genomineerden. De beste van die drie krijgt de Award, speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd met behulp van geavanceerde 3D-printingtechnologie. De jury bestaat uit Henk van Beek (TechniShow Magazine), Eric Weustink (54U Media), Franc Coenen (3D Print magazine) en juryvoorzitter Eveliene Langedijk, Nationaal Programmamanager Smart Industry FME.
De inzendingen zijn:
Laskar puntlastechniek: meetsysteem in de stiftlaspistolen
“Met ons innovatieve meetsysteem in onze stiftlaspistolen spelen we perfect in op de vraag naar een hoge betrouwbaarheid, zonder dat de ervaring of kennis en kunde van de bediener hierin belangrijk is. Wanneer de machine is ingesteld, kan iedereen betrouwbaar stiftlassen, ook zonder ervaring. Hiermee zijn wij uniek in onze markt. Ons systeem meet niet alleen of het pistool correct is geplaatst door de bediener, maar ook of de stiftlasbout de juiste is.”
“Wanneer er per abuis een verkeerde lengte stiftlasbout wordt ingevoerd, zal er niet worden gelast. Bovendien meten we direct na het lassen de afsmelting van de stiftlasbout, wat aangeeft of deze binnen de vooraf ingestelde bandbreedte is afgesmolten. Dit geeft ons en onze klanten een grote mate van zekerheid! Voorheen was het ‘een luide knal en de hoop dat alles goed zou gaan’. Maar nu kunnen we vertrouwen op ons meetsysteem en een succesvol stiftlasproces verzekeren. Dat is een wereld van verschil.”
“Door deze innovatie zorgen we ervoor dat een traditioneel proces als stiftlassen in de moderne productieomgeving nog altijd goed kan worden toegepast. Stiftlassen past goed in de moderne plaatbewerkingsindustrie. Omdat er weinig warmte-inbreng is, hoeft er geen nabewerking plaats te vinden maar kunnen onze klanten wel een betrouwbaar en esthetisch goed product leveren.”
WIA Educational: WIA werkplek fiberlaser metaal
“WIA Educational maakt sinds 2022 deel uit van de Widenhorn Groep. Het bedrijf is gespecialiseerd in kant-en-klare werkplekken voor praktijk-, voortgezet en beroepsonderwijs. De maakindustrie heeft een structureel tekort aan personeel en de scholen hebben een tekort aan instroom. Door de ontwikkeling van nieuwe werkplekken voor de maakindustrie, die zowel aansluiten bij de huidige generatie leerlingen als bij de industrie, probeert WIA dit gat met succes te dichten. De WIA Werkplek Fiberlaser Metaal is onderdeel van de werkplekken voor metaalbewerking (waaronder Virtueel Lassen, 3D CAD, 5-assig Frezen, Kanten) en biedt een unieke complete werkplek, inclusief hoogwaardige CNC-machine, industriële software voor educatief gebruik, kant-en-klaar lesmateriaal, scholing en ondersteuning van de leraren. Deze werkplek kan daardoor ingezet worden op iedere school.”
“De kennis van industrie en educatie is voor het eerst gecombineerd om tot dit unieke concept te komen. De fiberlaser is compact, zodat hij in ieder school kan worden geplaatst. Daarnaast voldoet hij aan de hoogste veiligheidseisen. De WIA Werkplek Fiber Laser Metaal – compleet met kant-en-klaar lesmateriaal – is uniek in zijn soort. Het is geen standalone machine, maar een oplossing die direct inzetbaar is op alle typen scholen om leerlingen enthousiast en klaar te maken voor de maakindustrie. Dit zorgt samen met de andere vooruitstrevende WIA Werkplekken voor meer leerlingen die kiezen voor een technische richting en beter klaar zijn om direct te beginnen bij maakbedrijven. Het is een belangrijke stap om het personeelstekort in de (nabije) toekomst te verkleinen. Hoe meer kinderen ermee in aanraking komen, hoe beter voor de maakindustrie. Dit kan alleen een succes zijn doordat leraren zelf ook enthousiast zijn en de werkplek direct met het lesmateriaal in kunnen zetten.”
FANUC Benelux: R-50iA robotcontroller
“De nieuwe FANUC R-50iA robotcontroller combineert voor het eerst cyberbeveiliging met een uitgebreid scala aan verbeteringen en nieuwe intelligente functies, ontworpen om de prestaties van robots te maximaliseren. Deze innovatieve controller is een mijlpaal in de ontwikkeling van robotica, waarbij veiligheid en efficiëntie hand in hand gaan. Door cyberbeveiliging te integreren, wordt de kwetsbaarheid van robots voor potentiële aanvallen verminderd, waardoor bedrijven en gebruikers gemoedsrust hebben bij het implementeren van geavanceerde robottechnologieën. De toevoeging van nieuwe intelligente functies stelt robots in staat om taken nauwkeuriger en efficiënter uit te voeren, waardoor de algehele productiviteit wordt verbeterd. Deze baanbrekende ontwikkeling markeert een nieuw tijdperk in de robotica, waarin veiligheid, prestaties en intelligentie samenkomen om de mogelijkheden van robottoepassingen te vergroten en de grenzen van wat mogelijk is te verleggen.”
“Allereerst biedt de R-50iA robotcontroller een unieke combinatie van energie-efficiëntie en geavanceerde functionaliteit. Door het gebruik van een nieuwe versterker met een energiezuinig element en een ventilator met laag vermogen verbruikt de controller aanzienlijk minder stroom, waardoor de ecologische impact wordt verminderd en circulariteit wordt bevorderd.
“Daarnaast biedt de R-50iA controller uitgebreide functionaliteit voor het bouwen van automatiseringssystemen. De mogelijkheid om Python-scripts uit te voeren voor systeemintegratie is een innovatieve benadering die het aanpassen en integreren van systemen vereenvoudigt. Dit leidt tot tijds- en kostenbesparingen voor klanten en bevordert de efficiëntie van geautomatiseerde processen.”
“Bovendien ondersteunt de controller software-PLC-functies waardoor het een veelzijdige en krachtige kerncomponent is voor geautomatiseerde systemen. Kortom, de R-50iA controller combineert innovatieve energiebesparende technologie met geavanceerde functionaliteit om de industrie te transformeren en technologische vooruitgang te stimuleren.”
Gibac Chemie: volledig automatisch koelvloeistof-managementsysteem
“De snelste weg naar automatisering en digitalisering. Het volledig automatische koelvloeistof-beheersysteem meet en bewaakt de concentratie, het niveau en de temperatuur van alle aangesloten koelvloeistofreservoirs. Het systeem vult elk koelvloeistofreservoir automatisch aan met de juiste concentratie. Dit betekent dat u de perfecte koelvloeistof in elke machine heeft, de klok rond. U wordt op de hoogte gehouden van alle acties die het doseer- en meetsysteem uitvoert. Hierdoor kunt u zich concentreren op uw kerntaken. Het systeem is uniek in zijn soort: gebruik de schaarse mensen niet om machines bij te vullen, maar om ze elders in te zetten.”
“nexonar biedt een realtime lokalisatiesysteem dat zich richt op de auto- en luchtvaartindustrie en gebruikmaakt van infraroodtechnologie. Het zeer nauwkeurig traceren van waar productiewerkzaamheden worden uitgevoerd door verschillende bedrijfsmiddelen en personen optimaliseert productieprocessen, verbetert de kwaliteitscontrole en verhoogt de veiligheid.
Onze innovatie voldoet aan de hoogste criteria van originaliteit, impact op de industrie en technologische vooruitgang. Ons product is afkomstig uit Duitsland, een centrum dat bekendstaat om zijn precisietechniek en innovatie, en weerspiegelt het hoogtepunt van rigoureus onderzoek en ontwikkeling, met als resultaat een oplossing die nieuwe normen stelt in de industrie.”
“De evolutie van ultrasone naar infraroodtechnologie onderstreept onze toewijding om grenzen te verleggen en voortdurend te verbeteren. Door over te stappen op infrarood hebben we de stabiliteit en nauwkeurigheid aanzienlijk verbeterd, waarmee we tegemoet komen aan kritieke industriële behoeften op het gebied van betrouwbaarheid en precisie. Deze technologische vooruitgang toont niet alleen ons vermogen tot innovatie, maar laat ook de industrie als geheel profiteren, door superieure mogelijkheden te introduceren die bedrijven in staat stellen om ongekende niveaus van efficiëntie en kwaliteit te bereiken.”
“Clever Bending is een nieuw bedrijf dat is opgericht met Morris Ciaconne van Morris Solutions. We gaan ons specifiek richten op automatisering van nieuwe, maar ook van bestaande kantbanken. We zijn een samenwerking aangegaan met het Italiaanse Argesystems, producent van automatische gereedschapswisselaars, gerobotiseerde opslagsystemen voor tooling en de bijbehorende software. Als klanten overwegen om een kantbank te automatiseren, is het belangrijk om niet alleen naar de robot te kijken, maar ook naar de gereedschappen. De gereedschappen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een efficiënt en optimaal automatisch kantproces. Hiervoor kunnen wij een compact en volledig automatisch opslagsysteem aanbieden: de Cube.”
“De Cube is een noodzakelijke aanvulling op het complete automatiseringsproces en speelt een belangrijke rol in het efficiënt en langdurig laten lopen van dit kantproces. Het compacte formaat van de Cube zorgt ervoor dat het weinig ruimte in beslag neemt in de kantbankomgeving. Dit is vooral belangrijk omdat ruimte vaak een kostbaar goed is in productieomgevingen.”
Van Dulst Techniek: ‘Mise en Place’
“De afdeling MPS binnen van Dulst Techniek is specialist in het bewerken van lengtemateriaal, zowel voor de staal- als de aluminiumbewerkende industrie. Van Dulst heeft inmiddels dertig jaar ervaring met het ontwikkelen, produceren en in bedrijf stellen van zowel aanslag- als opduwsystemen. Met al deze ervaring en het nauwe contact met eindgebruikers komt regelmatig dezelfde vraag naar voren: wat zijn de mogelijkheden voor het onbemand automatisch beladen van een productielijn? Immers, bij een krimpende arbeidsmarkt is er een toenemende behoefte aan onbemande productie.”
“Tot op heden konden we alleen complexe oplossingen aanbieden. Zoals een aanvoermagazijn of robotbelading. Door de hoge eisen qua veiligheid (binnen de CE-machinerichtlijn) zijn dergelijke oplossingen kostbaar bij realisatie. Zo moet bijvoorbeeld een beladingsmagazijn worden voorzien van een lichtscherm, inclusief een veiligheidshek rondom, ter voorkoming van klemgevaar.”
“Deze nieuwe oplossing van MPS neemt veel van de genoemde problemen – waarvoor tot op heden complexe en veelal dure oplossingen werden aangedragen – uit handen. Dit nieuwe systeem heeft de bijnaam ‘Mise en Place’ gekregen; een naam bekend vanuit de horeca. De naam betekent letterlijk: alle voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn voor de bereiding van gerechten. In de horeca gelden immers dezelfde hanteerwerkzaamheden, alleen dan in de keuken in plaats van in de productie.”
Smart Factory: real-time informatie
“De Smart Factory-software is de volgende stap in de automatisering van de fabrieksvloer, voor zowel kleine als grote bedrijven in de maakindustrie. Door de brede standaardoplossing kan de software makkelijk en snel worden ingericht. Het is als verkeersinformatie voor het navigatiesysteem: op basis van actuele data past het de voorgestelde route aan. Met de real-time informatie uit je machines, ongeacht het merk, optimaliseer je je planning. Daarmee verhoog je je leverbetrouwbaarheid.”
“Smart Factory-software is als verkeersinformatie voor navigatiesystemen. Het detecteert afwijkingen en geeft daarop advies over alternatieven. Het is een volledige cloudoplossing die klanten zeer makkelijk zelf kunnen installeren. Daarbij is de software zo ontwikkeld dat als het ware door de ogen van de gebruiker is gekeken. Tot slot staat connectiviteit hoog in het vaandel: het makkelijk kunnen koppelen aan andere software zonder maatwerk.”
Cadmes: Enablement-as-a-Service
“Goed Product Lifecycle Management (PLM) is essentieel voor bedrijven in de maakindustrie om het productontwikkelproces efficiënter te maken en te borgen. PLM was voorheen voornamelijk alleen bereikbaar voor grotere organisaties, vanwege de investering en beschikbaarheid van kennis en tijd. Maar zelfs dan werden in de helft van de gevallen de bedrijfsdoelen van de implementatie niet behaald. De modulaire, door Cadmes ontwikkelde, Enablement-as-a-Service aanpak biedt elk bedrijf de kans om te groeien. Meer dan 30 jaar ervaring in de industrie heeft ons in staat gesteld om gestandaardiseerde oplossingen aan te bieden op basis van configureerbare bouwblokken, de zogenaamde PLM-referentieprocessen. Voor ieder referentieproces is het nu meetbaar en voorspelbaar hoe het bijdraagt aan welke bedrijfsdoelen en in welke mate. Op deze manier zijn de voordelen van PLM, voorheen alleen beschikbaar voor grote bedrijven, bereikbaar voor mkb-maakbedrijven. Waar klassieke PLM-implementaties gemiddeld 12 tot 24 maanden nodig hebben om in gebruik te worden genomen, kunnen mkb-bedrijven nu na enkele weken direct profiteren van de voordelen. Zo blijft er meer tijd over voor innovatie.”
“PLM als concept bestaat al meerdere decennia. De meerwaarde is al bewezen bij grotere organisaties die hier tijd en investeringsruimte voor hadden. Het was voor mkb-bedrijven tot nu toe erg lastig om diezelfde voordelen te behalen. Dit vergrootte het gat in innovatiekracht tussen beide typen bedrijven. Met de innovatie van Cadmes kunnen deze mkb-bedrijven deze stap nu wel maken, door de lage impact op hun resources en budgetten, en het gecontroleerd tijdspad, wat past bij de mogelijkheden van deze bedrijven. Door de verhoogde innovatiekracht van mkb-bedrijven krijgt de Nederlandse industrie meer diversiteit en een grotere aantrekkingskracht op klanten en personeel.”
LVD Benelux: Easy-Cell robotbuigcel
“Elke nieuwe buigcel die LVD lanceert heeft unieke kenmerken. waardoor de cellen allemaal een eigen plaats invullen binnen de maakindustrie. Zo ook Easy-Cell, een robotbuigcel die als primeur op TechniShow wordt getoond. Hij is uiteraard voorzien van automatische programmering, een uniek kenmerk van alle LVD-buigcellen. CADMAN-SIM genereert in een mum van tijd het robot- en kantprogramma; de robot hoeft niet te worden ingeleerd. De toegankelijke cel heeft als kern de performante Easy-Form 80/25-kantbank met 80 ton drukkracht en een werklengte van 2500 mm. Bombering en het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser zijn standaard voorzien.”
“LVD introduceert ook een robot met manuele grijperwissel om nog meer stukken te kanten. Verschillende grijpers zijn beschikbaar: een combigrijper met zowel zuignappen als klemmen voor kleine stukken, extra grijpers voor de middelgrote en grote stukken, en een magneetgrijper voor geperforeerde platen. Met een nieuwe extra draaifunctie moet de robotarm minder omgrijpen en is de cyclustijd korter. De zuignappen in de grijpers worden op basis van de stukgrootte aangestuurd via de software. De uiterst flexibele en precieze cel beantwoordt dus zeker aan de vraag naar meer en gevarieerde stukken. Deze kunnen tot 25 kg wegen en de afmetingen variëren van 100 x 100 mm tot 1600 x 1200 mm.”
“Onze innovatie, de Easy-Cell robotbuigcel, onderscheidt zich op meerdere fronten: snelle productie, gebruiksgemak, flexibiliteit en betaalbaarheid. Easy-Form Laser tilt hoeknauwkeurigheid naar een nieuw niveau en verbetert de plooiprocessen aanzienlijk, essentieel bij een gerobotiseerde cel.”
“Het bedienen van de Easy-Cell is veel eenvoudiger dan van conventionele robotbuigcellen, dankzij de unieke automatische programmeerfunctie. In een mum van tijd zijn het kant- en robotprogramma klaar, inclusief de te gebruiken gereedschappen, buigsequentie, het traject van de robot met alle grijperposities, zowel voor het kanten als voor het stapelen op de juiste pallet. Easy-Cell kan vele uren onbemand produceren, zodat bedrijven hun medewerkers efficiënter kunnen inzetten.
Wat technologische vooruitgang betreft, integreert de Easy-Cell geavanceerde functies, zoals de flexibele draaifunctie van de robot, wat resulteert in minder noodzaak tot omgrijpen van het werkstuk. Dit alles illustreert de voortdurende technologische vooruitgang die wij nastreven in de plaatbewerking en automatisering.”
BMO Automation: Infinity-platform
“Het BMO Infinity-platform is op drie punten vernieuwend. Ten eerste is er de modulaire benadering. Het platform, ontworpen voor de autonome CNC-fabriek van de toekomst, is schaalbaar, omdat het bestaat uit standaard modulaire ‘bouwstenen’. Zo begint de gebruiker klein, bijvoorbeeld met twee modules, en kan het systeem op elk later moment met extra modules meegroeien met de (capaciteits)behoefte.”
“De tweede vernieuwing bestaat uit de gestandaardiseerde carriers. Hierop worden materialen, werkstukken, machineklemmen, bekken, robotgrijpers, kratten en andere middelen opgeslagen. Alles ligt op gestandaardiseerde carriers, zodat materiaal zich niet alleen binnen de robotcel, maar door de hele fabriek autonoom kan verplaatsen en AI-gedynamiseerd kan worden opgeslagen. Dankzij carriers hoeven gebruikers alles nog maar één keer in de hand te nemen en is opslagruimte flexibel en AI-gedynamiseerd, in plaats van vooraf gereserveerd voor één type materiaal of hulpmiddel.”
“Ten slotte is er de AI-gedynamiseerde opslag. In de Infinity-opslagmodules past elke 5cm een carrier. In de CNC-wereld variëren de afmetingen van werkstukken en materialen op dagelijkse basis. Daarom hebben beladen carriers zelden gelijke hoogtes en worden ze tijdens de invoer automatisch gemeten. Vervolgens speelt het AI-gestuurde algoritme in de software als het ware continu Tetris met alle carriers. Zo stapelt de robot alle verschillende carriers strak bovenop elkaar. Dit minimaliseert opslagruimteverspilling.”
“Het Infinity-platform vertegenwoordigt een nieuwe en procesmatige kijk op CNC-automatisering. Het verschil tussen de huidige generatie CNC-automatiseringen en het Infinity-platform is dat het niet langer zo is dat elke geautomatiseerde CNC-machine een ‘eigen eilandje’ is in de fabriek. Met het Infinity-platform wordt de hele CNC-productie als één verbonden geheel geautomatiseerd. Tooling, materialen, spanmiddelen en werkstukken worden opgeslagen in een gecentraliseerd en gesloten magazijn: een ‘uitgifteapparaat’ dat binnen het Infinity-platform wordt samengesteld uit één robotmodule en naar behoefte een aantal (bestaande) AI-gedynamiseerde opslagmodules. Op het moment dat het bedrijf hier procesmatig klaar voor is, kan een deel van de bestaande Infinity-modules worden verplaatst om deze gecentraliseerde opslag te realiseren. Door middel van AMR(’s) of logistiek medewerker(s) met handkar wordt de centrale AI-gedynamiseerde opslag fysiek verbonden met de Infinity-robotmodules bij de CNC-machines, vanuit ERP on-demand en autonoom aangestuurd door de Infinity-software. Hierdoor worden alle materialen en hulpmiddelen door de hele verspanende fabriek inzetbaar, in plaats van op slechts één CNC-machine. Met het Infinity-platform bouwen verspaners modulair in hun eigen tempo aan een autonome verspanende fabriek die in staat is om kleine series en enkelstuks door elkaar te produceren. Zo voegen mensen waarde toe, daar waar dat het belangrijkste is.”
Electrotool: Productconfigurator
“Electrotool introduceert de Productconfigurator voor zaaginstallaties (later ook boorinstallaties). Met deze zelf ontwikkelde configurator kan de gebruiker zijn eigen zaaglijn samenstellen via internet. Hierbij kan de machine gekozen worden – cirkelzaagmachine of bandzaagmachine, grote capaciteit of beperkte capaciteit – en uit het programma van Electrotool (in 3D) de rollenbanen en het type MPS-lengtemeetsysteem. Daarnaast zijn er allerlei accessoires mogelijk, zoals een 60 graden-stuk, bedienpaneel of lessenaar. Dit is bijzonder handig voor de werkplaatsoperator of uiteindelijke beslisser om een 3D-beeld te krijgen van de installatie. Daarnaast rolt er automatisch een offerte uit voor de klant.”
“Ook de dealers van Electrotool kunnen gebruikmaken van deze configurator, die zij ter beschikking krijgen als module voor hun website. Dit is een behoorlijke ontwikkeling waar alle machinebouwers naartoe gaan die een vast product aanbieden, van bouwproducten tot bouwpakketten zoals Ikea-kasten et cetera.”
“De RCS is een nieuwe productlijn binnen de maakindustrie, met name op het gebied van industriële automatisering. Wij hebben de RCS-productserie ontwikkeld om het installeren van robots consistent, gemakkelijk, snel en traceerbaar te maken, wat tot op heden vaak manueel gebeurde en een tijdrovend proces was.”
“De serie werd speciaal ontworpen voor de markt van industriële automatisering (robotica). Er zijn twee opties: portable producten zoals de RCS-L en de RCS-T om de nauwkeurigheid van de robot te controleren of te kalibreren, én met producten bevestigd aan de robot – RCS-P – waarmee in-proces tools of te bewerken producten kunnen worden gemeten.”
“De door ons ontwikkelde RCS Software Suite is nodig om bovenstaande producten aan te sturen middels de controller van de robot. Deze RCS Software Suite ondersteunt robots van veel verschillende fabrikanten. Het is een nieuwe ontwikkeling in het masteren van robots en levert naast tijdswinst ook een betrouwbaarder geautomatiseerd proces op.”
“Hogetex / Kometex heeft vanaf 1 januari 2024 de Europese vertegenwoordiging gekregen van het merk Digi-Pas. Digi-Pas maakt hoogwaardige elektronische waterpassen / inclinometers. Deze fabrikant innoveert de waterpas van een analoog product naar een hoogwaardige elektronische waterpas met aflezing over een APP op de mobiele telefoon. Het product dat wij nu aanmelden voor de innovatieprijs is de nieuwste innovatie van Digi-Pas, de DWL-1900XY bluetooth Digi-Pas Verticale precisiewaterpas 0,001°. Deze waterpas is te bevestigen aan de CNC-spindel door middel van een magneet, en kan samen met een andere horizontale Digi-Pas tegelijkertijd de assen XY in beide richtingen horizontaal en verticaal aflezen. Dit is volledig nieuw!”
“De innovatie voldoet aan de criteria omdat dit het eerste product op de markt is dat in combinatie met de andere Digi-Pas-producten gelijktijdig loodrecht op het Horizontale vlak (X&Y-as) en de X&Y-as kunnen uitlezen.”
Lighthouse Europe: CPM100HG5 industriële kleurenlabelprinter
“De Lighthouse CPM100HG5 industriële kleurenlabelprinter is innovatief door de slimme combinatie van printen in kleur en uitsnijden door middel van een ingebouwde snijplotter. Labels in een industriële kwaliteit kunnen hierdoor zelf worden gemaakt, in iedere vorm en formaat.”
“De eerste CPM-labelprinter is circa 30 jaar geleden op de markt gekomen en inmiddels zijn we bij de 5e generatie aangekomen. Keer op keer is de machine aangepast aan de behoeften in de markt, waardoor een steeds beter en efficiënter product is ontstaan. Door de unieke combinatie van printen en uitsnijden is het niet meer nodig een grote voorraad aan verschillende labelformaten te hebben, maar worden alle labels geprint en uitgesneden uit dezelfde basisrol. Labels in kleur die voorheen werden besteld kunnen ook nu in eigen beheer worden gemaakt, in precies de hoeveelheid die nodig is.”
Valk Welding: Automatic Robot Programming
“Dit jaar presenteert Valk Welding de innovatie ARP, wat staat voor Automatic Robot Programming. Het automatisch programmeren van robots is al sinds jaar en dag een wens die leeft in de industrie en die al veel jaren wordt besproken in de toekomstvisies van Smart Industry en Industry 4.0.”
“De gedachte is dat het op een dag mogelijk zou moeten zijn om aan de hand van de 3D-file van je product automatisch een programma te generen voor de lasrobot. Dit programma zou dan direct naar de robot moeten kunnen worden gestuurd en zonder nalopen of testen direct moeten draaien. De ‘Single piece flow’- en ‘First time right’-principes worden hiermee waargemaakt. Valk Welding is trots te kunnen melden dat ARP niet langer een toekomstvisie is, maar werkelijkheid is geworden.”
“ARP maakt gebruik van verschillende technieken. Het aanmaken van het robotprogramma wordt gedaan door het softwarepakket Arc-NC, het vertalen van dit programma naar de robotinstallatie wordt gedaan door het offline programmeerpakket DTPS. Het feit dat met deze route de robot een foutloos programma uitvoert, is gerealiseerd door onze kalibratietechnieken en nulmetingen van de hele robotinstallatie in combinatie met het draadzoeken.”
“ARP is voor klanten met een robotinstallatie zeer toegankelijke software die zichzelf wijst en met één dag aan scholing eigen kan worden gemaakt. Bovendien zijn de kosten voor het pakket laag. De eerste opzetkosten bedragen €2.000,- euro en de licentiekosten voor gebruik zijn €5.000,- per jaar, ongeacht het aantal programmaregels dat wordt aangemaakt.”
“Een van de grootste uitdagingen in de industrie is het vinden van goede vakmensen. Dit geldt niet alleen voor lassers, maar ook voor robotprogrammeurs. Goede programmeurs zijn moeilijk te vinden en het opleiden van een programmeur kost veel tijd en geld. Met deze innovatie kan veel programmeerwerk worden geautomatiseerd en kunnen programma’s die voorheen weken programmeertijd in beslag namen nu in enkele uren worden gegenereerd. Dit geeft de industrie een enorme boost, en biedt bedrijven de mogelijkheid met weinig mensen heel veel programmeerwerk te verzetten.”
De leukste en meest gelezen artikelen uit TechniShow Magazine zijn hier te downloaden. De redactie wenst u veel leesplezier, fijne …
De KMWE Group, een internationale leverancier en partner voor de hightech- en luchtvaartindustrie, verwelkomt Quadrum Capital als strategische partner. Met …
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken …
De in 1992 opgerichte machine- en installatiebouwer Matec GmbH heeft insolventie aangevraagd. De rechtbank in Esslingen heeft de advocatenfirma Schultze …